- تاریخ ارسال : شنبه 27 مهر 1392
- بازدید : 1186
اخیرا" مواد مخدر نسبتا جدیدی در بازار وارد شده که نه تنها جوانان نسبت بهعوارض وخطرات آنها اطلاعاتی ندارند بلکه میپندارندکهاین مواد اعتیادآور نیست و عوارض مواد مخدر قبلی را ندارند.
چندین سال است که مصرفکنندگان مواد مخدردرکشور ما نام مواد مخدری را شنیدهاند که تحت
عنوان تمجیزک، بنجیزک، نورجیزک ... معروفند که همگی نامهای تجاری دارویی به نام بوپره نورفین است که بصورت قاچاق از طریق پاکستان وارد ایران میشود.
در ابتدای ورود این داروها، از آنها بعنوان داروی ترک اعتیاد استفاده میشد که به دلیل شکل تزریقی دارو و استفاده نادرست برخی از پزشکان و خود درمانی که معتادان انجام میدادند، اغلب افراد به این ماده معتاد شدند.
همچنین در بسیاری از موارد، اعتیاد برخی از افراد که بصورت کشیدن و خوردن مواد مخدر بود به شکل خطرناک تزریقی تبدیل شدو پس از مدتی معتادان دریافتند که به این آمپولها وابسته شدهاند و مصرف تزریقی خود را کنار گذاشتند و دوباره مصرف تریاک یا هرویین را شروع کردند.
مسوول دفتر اعتیاد سازمان بهزیستی فارس گفت:با توجه به گران بودن آمپول تمجیزک، گروهی از قاچاقچیان دارو در ایران اقدام به تهیه آمپولی به نام نورجیزک کردند که این آمپول ترکیبی از هرویین واسترویید( کورتون ) و سایر مواد غیر مجازاست ولی بخاطر تشابه اسمی بسیاری از معتادان و حتی کادر درمان را به اشتباه انداخته است.
دکتر آلبرت فرنام افزود: نورجیزک بدلیل وابستگی فردبه چند دارو، میزان نشئگی بالا در این ماده، استفاده از داروهای خطرناک مانند استروییدها ، با نمونههای پیشین متفاوت و بسیار خطرناک است.
وی اظهار داشت: مهمترین مشکلی که استفاده از استروییدها ایجاد میکند اختلال در فعالیت فوق کلیوی است.
وی ادامه داد:از سوی دیگر استفاده از روشهای کاملا غیربهداشتی در تهیه این محلول مشکلات زیادی را برای مصرفکننده در پی دارد، حداکثر نیاز بیمار به داروی بوپره نورفین در ۲۴ساعت سه عدد آمپول است ولی آمپول نورجیزک به دلیل داشتن محلول هرویین هردو تا سه ساعت بیمار نیاز به تزریق مجدد دارد.
فرنام عوارض تزریق نورجیزک را احساس نشئگی زیاد حین مصرف، احساس خماری شدید، گیجی، منگی، کرختی، تعریق شدید، احساس گر گرفتگی، عفونت دریچههای قلبی،آبسه وریدی، عفونت خون، عفونت قارچی،انتقال عفونتهایی مانند هپاتیت، ایدز، از دست دادن تعادل در هنگام راه رفتن، افزایش فشارخون، بیقراری، پرخاشگری و چاقی مفرط عنوان کرد.
مسوول مراکز درمان اعتیاد سازمان بهزیستی فارس نیز گفت: ترک ماده مخدر نورجیزک با علایمی مانند اضطراب و افسردگی شدید، خستگی، بیخوابی، هذیان، بی انگیزگی، برانگیختگی، بیحالی ، پرخاشگری، تهوع، استفراغ و اسهال همراه است.
مجتبی دشت بشی افزود: بدلیل خطرات این نوع وابستگی، بهترین درمان برای نوع شدیدآن، درمان بستری به مدت ۱۴روز و مراقبت کامل از بیمار توسط کادر تخصصی است و پس از آن درمان نگهدارنده با متادون است.
وی اظهارداشت:همچنین دراین بیمارانباید عوارض ایجاد شده مانند افسردگی، اختلالات کبدی، علایم ثانویه زنانه، ریزش مو، افزایش فشارخون و... درمان خاص شود.
وی ادامه داد: اگر مصرفکنندگان نورجیزک در ماههای اول ابتلا جهت درمان اقدام کنند با روش سم زدایی کوتاه مدت نیز قابل درمان است و تعداد زیادی از این افراد هم اکنون سم زدایی و پاک شده اند.
همچنین دراین گفت و گو یکی از معتادان به نورجیزک که تحت درمان و سم زدایی است گفت:از هشت سالگی یتیمی شدم و بسیار حساس و زودرنج بودم، مادرم رنجهای زیادی برای تربیت و بزرگ کردن من کشید تا در دوران سربازی که از خانواده دور شدم، بدلیل وابستگی زیاد به خانواده دچار افسردگی و خمودگی شدم.
رضا. ص افزود: دوستانی که در دوران خدمت داشتم گاهی مرا به خانه خود می بردند و در خانه آنها بساط منقل و تریاک براه بود و من که تا آن زمان حتی سیگار نکشیده بودم، ناخواسته به تریاک روی آوردم.
وی ادامه داد: پس از پایان خدمت، مادرم در بازار وکیل حجره کوچکی برایم دست و پا کرد،اوایل خودبهخودتریاک را کنار گذاشتم، ولی پس از مدتی دوباره با پسران هم حجرهای به خانههایی که اطراف بازار بود و افراد برای کشیدن تریاک به آنجا مراجعه میکردند، رفتم و دوباره آلوده شدم.
وی اضافه کرد: مادرم که از همه جا بیخبر بود ، برایم به خواستگاری رفت و از خانوادهای معتبر برایم زن انتخاب کرده بود، من برای اینکه حفظ آبرو کنم به یکی از مراکز ترک اعتیاد رفتم و مشاوره گرفتم و تحت درمان قرار گرفتم غافل از اینکه بلایی بدتر در کمین من بود و به نورجیزک معتاد شدم.
وی گفت: پس از چند سال، مغازه و زن و زندگی ام را از دست دادم والان تحت درمان هستم ولی افسردگی و بیماری روانی کهبه آن مبتلا شدهام بیش ازاعتیاد، من و خانواده ام را در رنج و عذاب قرار داده است.
وی افزود:اگرجوانان باور ندارند که این داروهای جدید اعتیاد آور نیست، یک بار سری به مراکز ترک اعتیاد یا مطب پزشکان روانشناس بزنند امثال من بسیار زیاد است، لااقل تا دیر نشده از زندگی ما عبرت بگیرند.